Ultra Trail Kopren 100 km / 4.900 D+

Prava ultra, spoj starih staza na 130 i 94 km! Neverovatni predeli, ozbiljan izazov upakovan u 100 km sa 4.700 m uspona i spusta (makar je tako naš uređaj pokazao). Vodimo se po ITRA oceni, ali da vam napomenemo za svaki slučaj.
Produžili smo je za taj jedan km, da zaokružimo kad već nismo mogli da održimo tu distancu u 2020 i 2021. godini.

Dužina i visinska:
Ukupno 100 km sa 4.900 m uspona i spusta.

Start trke:
Trka kreće 11. juna (subota) 2022. sa Jabučkog ravništa (Gondola) u 7 č. ujutru zajedno sa trkom na 64 km.

Opis staze:
Staza je do Plaže (prva 4 km) ista. Možete koristiti vodu, nema točenja na Plaži. Nakon toga se uključujete na dobro poznatu makadamsku stazu koja vodi ka Midžoru uzbrdo, najvišem vrhu Stare planine gde je KT-1. Dakle, od Plaže se odvajate od kolega sa 64 km. Okrepa je 4 km pre Midžora (9. km trke – voda i slatkiši, nema dopune, samo limitirana konzumacija). Na tom mestu se odvajate levo, ka Vučjim jamama. Penjete samom granicom Midžor – KT-1 13. km (samo kontrola) i odatle produžavate grebenom i uskim kozijim stazama iznad 1.800 m.n.v. sve do impozantnog vrha Vražije glave. Na tom putu na više mesta imate izvore i potoke sa pitkom vodom. Kad dođete na Vražiju glavu, ne idete na Beleđe već produžavate ka Tri čuke gde vas čeka „živa raskrsnica” i spuštate se ka Međa planini u Belčin dol gde je KT-2 na 33. km. Tu vas čekaju drop-beg, masaža, topla hrana, okrepa. Produžavate ka Arbinju i Dojkincima, vode ima na sve strane, i idete jakim putem do KT-3 Dojkinci na 45. km trke. Dakle, samo pravo, više nema Sinošćira i ne penjete se ka Klisuri odatle. Limit u Dojkincima – 11č. od starta. Planinarski dom, hrana, osveženje, i možete ka Ponoru (deo staze na kojoj su se spuštali trkači na 130 km prošle godine). Da biste na 52. km stigli na KT-4 Klisura gde vas čekaju voda i slatkiši. Više nema Dabidžinog potoka, tako da od Klisure produžavate uzbrdo ka Stražnoj čuki i izbijate direkt na Koprenski plato (staza sa prve edicije 24h Koprena, tu ćete i ući u stazu koja je za km duža). Prolazite pored izvora Tri kladenca gde se možete dopuniti i prolazite uskom graničnom stazom ka Tri čuke. Tu vas opet čeka „živa raskrsnica”, spuštate se po drugi put u Belčin dol gde je KT-5 na 64. km. Tu je limit 15 č. od starta, opet imate drop-beg, hranu, masažu. Penjete se na Beleđe i odatle širokim makadamskim putem do Toplog Dola gde je KT-6 na 85. km. Limit je 20 č. od starta. Odatle imate 10 km do KT-7 na Plaži gde vas čekaju voda i hrana (95. km trke). Još cca. 5 km do cilja preko Babinog zuba.

Vremenski limiti:
KT3 – Dojkinci 18:00 (11 sati od starta)
KT5 – Belčin dol 2, 22:30 (15 i po sati od starta)
KT6 – Topli Do 3:00, nedelja ujutru, 12. jun (20 sati od starta)
Finiš – Jabučko ravnište 6:00, nedelja ujutru, 12. jun (23 sata od starta)
**Bitna napomena, na ovoj trci se može odustati na KT-3, KT-5 i KT-6 (kontrole gde su vremenski limiti)!

Profil i karta trke:
Čeka se nova evaluacija od strane ITRA a trka nosi bodove i po novom UTMB sistemu ( https://utmb.world/ ) profil, karta, detalji, GPS zapis su ostali isti – https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/92685

Obavezna oprema:
Astro-folija, čaša, jakna za kišu/vetar, mobilni, čeona lampa, GPS-uređaj i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Za GPS-uređaj morate imati rezervne baterije, a ukoliko nosite sat, morate imati power bank u drop-begu. Poučeni iskustvom od prošle godine, uvodimo novo pravilo na najdužoj distanci. Ukoliko nešto nedostaje u vezi sa GPSuređajem, ide automatska diskvalifikacija (sat ne radi ili uređaj). Stara planina je nepredvidiva, prošle godine se po danu nije videlo 10 m na nekim deonicama, a kamoli noću. Kad organizator napiše da je obavezan GPS, to znači da znate da ga koristite i da radi. Ne postavlja se više bilo kakvo pitanje markacija, magle, mraka. Shvatite ovo ozbiljno. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Moguće je staviti čeonu lampu u drop-beg za Belčin dol, ali je nakon toga morate nositi, pošto će provera biti u Dojkincima. Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl, vodič trke (Race Guide 2022) tehničkog sastanka neće biti zbog pandemije.

Podizanje startnih paketa:
Podizanje startnih paketa – rejs-ofis u restoranu Plaža 10. juna 2022. u petak od 15 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana.

Prijave:
Prijave se otvaraju u nedelju 10.10.2021. a zatvaraju u ponedeljak 16.05.2022. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju, aktivnu HG majicu i pamučnu majicu. Kotizacija je 9.000 dinara (75 evra). Nakon 1.3.2022. kotizacija je 10.800 dinara (90 evra) i u učesnički paket ide naša aktivna majica.
Prijave su, kao i uvek, na portalu trka.rs. Učesnički minibus (20 mesta) ide kao i prošle godine. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 2.400 dinara. Dakle, isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 10. juna u 16 č. sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 12:30 ispred hotela Stara Planina.

Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

Pravila:
Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.
Pravo za žalbe je na naš mejl: skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.
Nema limita, broj prijava nije ograničen
Organizator ima diskreciono pravo da da „wild card” elitnom ili stranom trkaču.
Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije i Crne Gore za 2022. u formatu sky ultra. Svaka trka na Ultra Trailu Stare planine nosi 50% više bodova u sezoni 2022.

Smeštaj:
Preporuka za smeštaj za sve trkače na 99 km je gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za selo Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je selo udaljeno 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, početak juna ume da bude hladan na toj visini, pa ponesite i zimsku opremu.
Više informacija od januara u novom vodiču trke (Race Guide 2022).

Korisne informacije:
Link za praćenje prognoze: www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html
Link za praćenje takmičara će biti objavljen u maju 2022.

Dodela nagrada:
Kod Gondole u nedelju 12. juna 2022. u 11:30 kod startne/ciljne kapije. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.
Spremite se za deveto izdanje, naša najveća trka! Vidimo se na Staroj planini!

facebook
twitter
instagram
sr_RSSerbian