Ultra Trail Kopren 100 km / 4.900 D+

Vraća se najduža i najteža ultra trejl trka Srbije! Spoj starih staza na 130 i 94 km! Neverovatni predeli, ozbiljan izazov upakovan na 2.000 m n.v.
Produžili smo je za taj jedan km, da zaokružimo kad već nismo mogli da održimo tu distancu u 2020 i 2023. godini.
Start trke:
Trka kreće 25. maja (subota) 2024. sa Jabučkog ravništa (hotel Stara planina) u 7 č. ujutru zajedno sa trkom na 64 km.
Opis staze:
Staza je do Plaže (prva 4 km) ista. Možete koristiti vodu, nema točenja na Plaži. Nakon toga se uključujete na dobro poznatu makadamsku stazu koja vodi ka Midžoru uzbrdo, najvišem vrhu Stare planine gde je KT-1. Dakle, od Plaže se odvajate od kolega sa 64 km koji idu ka Toplom Dolu. Okrepa je 4 km pre Midžora (9. km trke – voda i slatkiši, nema dopune, samo limitirana konzumacija). Na tom mestu se odvajate levo, ka Vučjim jamama. Penjete samom granicom Midžor – KT-1 13. km (samo kontrola) i odatle produžavate grebenom i uskim kozijim stazama iznad 1.800 m n.v. sve do impozantnog vrha Vražije glave. Na tom putu na više mesta imate izvore i potoke sa pitkom vodom. Kad dođete na Vražiju glavu, ne idete na Beleđe već produžavate ka Tri čuke gde vas čeka „živa raskrsnica” i spuštate se ka Međa planini u Belčin dol gde je KT-2 na 33. km. Tu vas čeka okrepa. Produžavate ka Arbinju i Dojkincima, vode ima na sve strane, i idete jakim putem do KT-3 Dojkinci na 45. km trke. Dakle, samo pravo, više nema Sinošćira i ne penjete se ka Klisuri odatle. Limit u Dojkincima – 11 č. od starta. Planinarski dom, drop-beg, masaža, topla hrana, osveženje, i možete ka Ponoru (deo staze na kojoj su se spuštali trkači na 130 km prošle godine). Da biste na 52. km stigli na KT-4 Klisura gde vas čekaju voda i slatkiši. Više nema Dabidžinog potoka, tako da od Klisure produžavate uzbrdo ka Stražnoj čuki i izbijate direkt na Koprenski plato (staza sa prve edicije 24h Koprena, tu ćete i ući u stazu koja je za km duža). Prolazite pored izvora Tri kladenca gde se možete dopuniti i prolazite uskom graničnom stazom ka Tri čuke. Tu vas opet čeka „živa raskrsnica”, spuštate se po drugi put u Belčin dol gde je KT-5 na 64. km. Tu je limit 15 č. od starta, opet imate okrepu. Penjete se na Beleđe i odatle širokim makadamskim putem do Toplog Dola gde je KT-6 na 85. km. Limit je 20 č. od starta. Odatle imate 10 km do KT-7 na Plaži gde vas čekaju voda i hrana (95. km trke). Još cca. 5 km do cilja preko Babinog zuba.
Vremenski limiti:
KT3 – Dojkinci 18:00 (11 sati od starta)
KT5 – Belčin dol 2, 22:30 (15 i po sati od starta)
KT6 – Topli Do 3:00, nedelja ujutru, 26. maj (20 sati od starta)
Finiš – Jabučko ravnište 6:00, nedelja ujutru, 26. maj (23 sata od starta)
**Bitna napomena, na ovoj trci se može odustati na KT-3, KT-5 i KT-6 (kontrole gde su vremenski limiti)!
Profil i karta trke:
ITRA ocena 4 (mountain 6) a trka nosi bodove i po novom UTMB sistemu ( https://utmb.world/ ) profil, karta, detalji, GPS zapis su na sledećem linku za 2024. – https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/238207
Obavezna oprema:
Astro-folija, čaša, jakna za kišu/vetar, mobilni, čeona lampa, GPS-uređaj i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Za GPS-uređaj morate imati rezervne baterije, a ukoliko nosite sat, morate imati eksternu bateriju (power bank) u drop-begu. Poučeni iskustvom od predhodnih godina, uvodimo novo pravilo na najdužoj distanci. Ukoliko nešto nedostaje u vezi sa GPS uređajem, ide automatska diskvalifikacija (sat ne radi ili uređaj). Stara planina je nepredvidiva, bilo je izdanja da se po danu nije videlo 10 m na nekim deonicama, a kamoli noću. Kad organizator napiše da je obavezan GPS, to znači da znate da ga koristite i da radi. Ne postavlja se više bilo kakvo pitanje markacija, magle, mraka. Shvatite ovo ozbiljno, ovo je vrlo dugačka staza na divljoj planini bez infrastrukture. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Moguće je staviti čeonu lampu u drop-beg za Dojkince, ali je nakon toga morate nositi, pošto će provera biti na cilju. GPS za trku skinite ovde.
Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku 24. maja u petak u 21:00 č. u hotelu Stara Planina (jedna od konferencijskih sala).
Podizanje startnih paketa – rejs-ofis u hotelu Stara Planina 24. maja 2024. u petak od 18 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana.
Prijave se otvaraju početkom decembra 2023, a zatvaraju u četvrtak 25.4.2024. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i tehnički trkački prsluk renomirane italijanske firme VAM (koja je i deo italijanske skajraning lige). Period ranih prijava traje do 10.1.2024. Kotizacija je 9.400 dinara do tog datuma (80 evra). Nakon tog datuma kotizacija je 11.700 dinara (100 evra).
Prijave su, kao i uvek, na portalu trka.rs. Učesnički mini bus neće biti organizovan.
Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, čeono. Dakle između grudi i kukova. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti! Ne smete ga savijati jer se onda čip lomi. Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.
Preporuka za smeštaj za sve trkače na 100 km jeste gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za selo Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je selo udaljeno 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, kraj maja ume da bude hladan na toj visini, pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija u novom vodiču trke (Race Guide 2024).
Link za praćenje prognoze – https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html
Dodela nagrada: hotel Stara Planina nedelja 26. maj 2024. u 10:30 kod startne/ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Trka će nositi bodovanje u okviru Skajraning lige Srbije i Crne Gore za 2024. Sve informacije imate na sledećem linku: https://www.skyrunning-serbia.com/rezultati/. Trka će takođe biti i jedina iz Srbije u sklopu Alpe Adria Trail Cup-a za 2024. godinu. Više o svemu uskoro.
http://alpeadria-trailcup.com
Spremite se za 11. izdanje, najstarije i najteže trejl trke Srbije! Vidimo se na Staroj planini!

facebook
twitter
instagram
sr_RSSerbian