Sky Race Dupljak 34 km / 2.300 D+

Najteža trka, staza koja je u procesu za svetski kup u skajraningu. Pravi sky race sa deonicama gde se ne može drugačije nego 4×4. Tehničke deonice, dugi usponi. Dobro razmislite, ovo je pravi izazov, oštri limiti vas čekaju.

Dužina i visinska:

Ukupno 33,6 km sa 2.300 m uspona i spusta.

Start trke:

Start je planiran za 6. jun (subota) 2020. godine sa Jabučkog ravništa (hotel Stara Planina) u 8 č. ujutru, sat vremena nakon trka na 64 i 99 km.

Opis staze:

Put vas vodi ski-stazom preko Babinog zuba i u startu vas čekaju 2,5 km uspona. Spust takođe ide ski-stazom pored restorana Plaža. Tu više nije kontrola. Nakon toga se uključujete na ski-stazu koja vodi nadole levo, okomito. Na dnu ski-staze Konjarnik izlazite na asfalt, ali i odmah skrećete u šumu. Na toj deonici će biti i izvor, iskoristite ga. Izlazite na prevoj iz četinarske šume, gde puca pogled na Žarkovu čuku, Dupljak, odseke i spuštate se u Kozarnicu gde je KT-1 na 8. km (tu je limit do 9:45). Nastavljate makadamom koji prelazi u kozije staze i vijuganje izmedju četinara. Čeka vas najduži uspon na ovoj stazi (960 m uspona) i izlazite na Žarkovu čuku gde je KT-2 (12. km). Tu je voda i limit je do 11:00 (3 sata od starta). Odatle se ide makadamskim putem ka Midžoru i onda se odvajate na levo, na koziju stazu ka Vučjim jamama. Odatle idete na vrh Dupljak (jedini vrh preko 2.000 m.n.v. pored Midžora) gde imate i malo teži teren sa kamenjem. Na Dupljaku (2.034 m.n.v.) je KT-3 na 18. km. Nema vode, nema okrepe. Samo kontrola! Limit je 12:30 tj. 4 sata i 30 min. od starta. Nakon toga se spuštate opet ka Vučjim jamama i prilazite Midžoru sa Bugarske strane, njihovom graničnom stazom. Ide opet jak i ozbiljan uspon, nakon Dupljaka. Na Midžoru (2.169 m.n.v.) je KT-4 na 23. km. Dok su voda, voće i slatkiši na 24,5 km. Nema dopune. Odatle se spuštate ka Žarkovoj čuki i Plaži makadamskim putem gde je KT-5 na 29. km. Tu je limit do 15:15 tj. 7 č. i 15 min. od starta. Na KT-5 – Plaža, imate vodu i slatkiše. Skrećete ka planinarskom domu. Dakle, ne idete ski-stazom odakle ste došli. Usput nailazite na izvor, tu se možete dopuniti (preporuka ako bude toplo). Vrlo brzo izlazite na asfalt i parking, pratite markaciju (biće i „živa raskrsnica”) iznad hotela i doma. Idete direkt kroz stenoviti žljeb Babinog zuba, gde vas čeka i mini tehnička deonica. Kad izađete na vrh, vidite cilj (hotel) i ski-stazom do cilja – Jabučko ravnište (hotel Stara Planina).

Vremenski limiti:

  • KT-1 – Kozarnica 9:45 (1 sat i 45 min. od starta)
  • KT-2 – Žarkova čuka 11:00 (3 sata od starta)
  • KT-3 – Dupljak 12:30 (4 sata i 30 min. od starta)
  • KT-5 – Plaža 15:15 (7 sati i 15 min. od starta)
  • Finiš – Jabučko ravnište 16:00 (8 sati od starta)

Profil i karta trke:

ITRA ocena staze (2 boda, mountain 9), profil, karta, detalji,

GPS zapis možete videti ovde. Kao što vidite, limiti su ozbiljni, staza je teža od one na 36 km 2019. godine. Obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom.

Obavezna oprema:

Astro-folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija.

Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl, vodič trke (Race Guide 2020) i na tehničkom sastanku 5. juna 2020. u petak u 20:00 č. u hotelu Stara Planina (jedna od konferencijskih sala).

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis u hotel Stara Planina 5. jun 2020. u petak od 15 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana. Prijave se otvaraju u sredu 14.08.2019. u 11 č. pre podne, a zatvaraju u ponedeljak 4.05.2020. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i custom buff ako plati kotizaciju do 1.2.2020. Nakon tog datuma, umesto buff-a se dobija učesnička majica (pamuk). Kotizacija je 3.000 dinara (25 evra). Nakon 5.4.2020. kotizacija je 4.000 dinara (34 evra).

Prijave su, kao i uvek, na portalu www.trka.rs.

Učesnički minibus (20 mesta) ide kao i prošle godine. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 1.500 dinara. Dakle, isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 5. juna u 16 č. sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 12:30 ispred hotela Stara Planina. Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Limit: 299 trkača na 34 km!

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2020. u formatu sky classic. Svaka trka na Ultra Trailu Stare planine nosi 50% više bodova u sezoni 2020. Ova trka je podložna promenama ukoliko dobije sertifikat ISF-a kao i ulaz u svetsku ligu.

Smeštaj:

Preporuka za smeštaj za sve trkače na 34 km je gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za selo Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je selo udaljeno 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, početak juna ume da bude hladan na toj visini pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija od januara u novom vodiču trke.

Korisne informacije:

Dodela nagrada:

Hotel Stara Planina nedelja 7. Jun 2020. u 11:30 kod startne/ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

 

Spremite se za osmo izdanje, prava skajraning trka!

Vidimo se na Staroj planini!

facebook
twitter
instagram
sr_RSSerbian
en_USEnglish sr_RSSerbian