Vertical KM “Žarkova čuka” 4,8km 950D+

Prvi VK format na Staroj planini!
Manje od 5 km sa 950 m uspona i 80 m spusta. Start je planiran za 10. jun (subota) 2023. godine sa asfalta na samoj krivini kod ulaska u dolinu Kozarnice (km od Konjarnika) u 10:15 č.

Odmah sa starta (asfalta) krećete ubrzo širokim makadamskim putem. Posle par stotina metara uključujete se na stazu trke na 34 km, Sky Race Dupljak. Makadamski put vas vodi uzbrdo oko 1 km, a onda skreće ulevo prema grebenu koji dolinu Kozarnice ograđuje sa leve strane. Penjete se upravo na taj greben, gde vas po njegovom vrhu očekuje predivna četinarska šuma, pravi mali lavirint. Kada izađete iz šume, nalazite se pred poslednjim izazovom na stazi – najstrmiji deo staze i završni uspon na vrh Žarkova čuka jeste pred vama. U 500 m imate oko 250 m uspona, tj. četvrtina ukupnog uspona na stazi je u tih pola kilometra. Imajte na umu i to da vas nakon savladavanja ovog uspona očekuje kratak spust od nekih 50-ak metara, pa opet uspon na pravi vrh Žarkova čuka. No, sve muke će biti zaboravljene kada izađete na vrh i prođete finiš liniju. Uživaćete u pogledu na Babin Zub, Midžor, dolinu Kozarnice, toplodolsku dolinu…
Staza se uklapa u format VK, a sama trka će služiti kao provera za nacionalni tim, isključivo za ovu disciplinu. Only uphill!

Vremenski limit:
Finiš – vrh Žarkova čuka 12:15 (2 sata od starta)

Profil i karta trke:
Obavezna oprema: adekvatne patike (dakle trejl patike), jakna za kišu/vetar i adekvatno postavljen startni broj (uvek vidljiv, frontalno). Ukoliko nedostaje jedna stavka – diskvalifikacija.Ovo shvatite ozbiljno.
Preporučujemo štapove, njih morate nositi do kraja.
Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl i vodič trke (Race Guide 2023). Za ovu distancu nije potreban tehnički sastanak pred trku.
Asocijacija obezbeđuje prevoz do starta VK minibusevima, kreće se od hotela Babin Zub, pa se deo ekipe kupi na skretanju ka hotelu Stara planina. Sa Žarkove čuke se vraćate na Plažu ka hotelu Babin Zub (peške). Više o svemu u vodiču trke.

Podizanje startnih paketa – rejs-ofis u hotelu Stara Planina 9. juna 2023. godine u petak od 18 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku nije obavezno lekarsko. GPS zapis staze možete preuzeti ovde.

Prijave se otvaraju sredinom oktobra 2022., a zatvaraju u ponedeljak 15.5.2023. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu. Kotizacija je 1.800 dinara (15 evra) do 5.11.2022. Od 6.11.2022. je 3.000 dinara (25evra).

Prijave su, kao i uvek, na portalu trka.rs.
Učesnički minibus (20 mesta) ide kao i svake godine. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 2.000 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 9. juna u 15 č. sa parkinga Štark arene. Vraća se u nedelju, pokret u 09:00 ispred hotela Stara Planina.
Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.
Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, čeono. Dakle između grudi i kukova. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti! Ne smete ga savijati jer se onda čip lomi. Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Trka će nositi bodovanje u okviru Skajraning lige Srbije i Crne Gore za 2023. godinu u kategoriji V-KM. Trka ne ispunjava uslove za ITRA / UTMB bodovanje.
Preporuka za smeštaj za sve trkače koji idu na VKM jeste selo Crni Vrh. Ukoliko izaberete kamp, početak juna ume da bude hladan na toj visini, pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija u novom vodiču trke.
Link za praćenje prognoze – https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html
Link za praćenje takmičara će biti objavljen u Race Guide-u.

Dodela nagrada: hotel Stara Planina subota 10. jun 2023. u 18:30 kod startne/ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Spremite se za praznik planinskog trčanja i jubilarno deseto izdanje, trka koja se ne propušta!
Vidimo se na Staroj planini!

facebook
twitter
instagram
sr_RSSerbian