Ultra trail Midžor 57km 2.450D+

 

Omiljena distanca, najmasovniji start u 2018. Ultra traila Stare planine je upravo ova staza na 57 km sa 2.400 m uspona i spusta. Ko hoće da uradi svoju prvu ultru ili jednostavno da uživa u Staroj, nema bolje staze. Trka kreće 1. juna (subota) 2019. sa Jabučkog ravništa (hotel Stara Planina) u 7 ujutru zajedno sa trkama na 36 i 94 km. Staza je jedina koja se ne menja, sve je isto kao i prethodnih godina. Put vas vodi ski-stazom preko vrha Babin zub i u startu vas čeka 2,5 km uspona. Spust takođe ide ski-stazom pored restorana Plaža, tu više nije kontrola pri prvom prolazu. Možete koristiti vodu, nema točenja.

Nakon toga se uključujete na dobro poznatu makadamsku stazu koja vodi ka Midžoru, najvišem vrhu Stare planine. Okrepa je 2 km pre Midžora (9. km trke, voda i slatkiši, nema dopune, samo limitirana konzumacija). Na tom mestu trkači na 36 km idu levo a vi desno jasnim širokim putem ka Midžoru, gde vas čeka prva kontrola kod razrušene karaule na 11. km od starta. To je KT1 Midžor i odatle produžavate grebenom i uskim kozijim stazama iznad 1.800 m.n.v. sve do impozantnog vrha Vražije glave odakle desno na dole silazite na Beleđe i KT2. Na tom putu na više mesta imate izvore i potoke sa pitkom vodom. Beleđe vam je na 26. km od starta, tu vas čeka drop bag, ozbiljnija okrepa i dopuna vode. Za razliku od prethodnih godina, tu neće biti velika “životna stanica” već u Toplom Dolu.

Nastavljate nizbrdo ka Toplom Dolu gde je KT3 na 43. km od starta. Kontrola je sad u drugom objektu, na putu ka Plaži na 200 m asfaltom od mosta (više informacija od marta). Tu vas čeka topla hrana, masaža, dopuna vode. Nakon KT3 vas čeka uspon, do KT4 koja je na 53. km od starta (Plaža). Na KT4 imate vodu i hranu i nepunih 5 km do cilja – hotel Stara Planina / Jabučko ravnište.

Vremenski limiti:

  • KT3 – Topli Do 17:00 (10 sati od starta)

  • Finiš – Jabučko ravnište 20:00 (13 sati od starta)

ITRA ocena staze (3 boda, mountain 5), profil, karta, detalji – https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/66466

Obavezna oprema: astro folija, čaša, jakna za kišu/vetar, mobilni i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd..).

Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku 31. maja u petak u 21:30 č. u hotelu Stara Planina (jedna od konferencijskih sala).

Podizanje startnih paketa, race office hotel Stara Planina 31. maja u petak od 15 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana. GPS zapis staze možete preuzeti ovde.

Prijave se otvaraju u petak 5.10.2018. u 11 č. pre podne, a zatvaraju u utorak 30.4.2019. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija Compressport ultra kleka majicu ukoliko kotizaciju reši do 15. januara. Nakon toga ide aktivna majica. Kotizacija je 4.800 dinara (40 eura).
Prijave su kao i uvek na portalu
trka.rs. Učesnički bus (45 mesta) ide kao i prošle godine. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 1.500 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 31. maja u 16 č. sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 11:30 ispred hotela Stara Planina.

Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Limit: 299 trkača na 57 km!

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2019. u formatu sky ultra. Svaka trka na Ultra trailu Stare planine nosi 50% više bodova u sezoni 2019.

Preporuka za smeštaj za sve trkače na 57 km je gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za planinarski dom Šum u selu Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je taj dom udaljen 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, kraj maja ume da bude hladan na toj visini, pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija od januara u novom race guide-u.

Link za praćenje prognoze – https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html

Link za praćenje takmičara će biti isti, sa novim “eventom” kad dođe vreme – https://staraplanina.livetrail.net/

Dodela nagrada: hotel Stara Planina nedelja 2. jun u 10:30 kod startne / ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade. Od 2019. uvodimo i starosne kategorije.

Spremite se za sedmo izdanje, trka koja se ne propušta! Vidimo se na Staroj planini!

P. S. just in case

Race guide Stara planina 2018