Ultra trail Kopren 94km 4.000D+

 

Po nama, najbolje što Ultra traila Stare planine može da pruži! Neverovatni predeli, ozbiljan izazov u 94 km sa 3.900 m uspona i spusta. Ko hoće da vidi najskrivenije delove Stare, nema bolje staze. Trka kreće 1. juna (subota) 2019. sa Jabučkog ravništa (hotel Stara Planina) u 7 č. ujutru zajedno sa trkama na 36 i 57 km. Staza je u prvih 26 km ista kao i za kolege koji izaberu 57 km. Put vas vodi ski-stazom preko vrha Babin zub i u startu vas čeka 2,5 km uspona. Spust takođe ide ski-stazom pored restorana Plaža, tu više nije kontrola pri prvom prolazu. Možete koristiti vodu, nema točenja.

Nakon toga se uključujete na dobro poznatu makadamsku stazu koja vodi ka Midžoru, najvišem vrhu Stare planine. Okrepa je 2 km pre Midžora (9. km trke, voda i slatkiši, nema dopune, samo limitirana konzumacija). Na tom mestu trkači na 36 km idu levo, a vi desno sa trkačima na 57 km jasnim širokim putem ka Midžoru, gde vas čeka prva kontrola kod razrušene karaule na 11. km od starta. To je KT1 Midžor i odatle produžavate grebenom i uskim kozijim stazama iznad 1.800 m.n.v. sve do impozantnog vrha Vražije glave odakle desno na dole silazite na Beleđe i KT2. Na tom putu na više mesta imate izvore i potoke sa pitkom vodom. Beleđe vam je na 26. km od starta, tu vas čeka ozbiljnija okrepa i dopuna vode. Za razliku od prethodnih godina, tu neće biti velika “životna stanica” za vas, već će biti u Sinošćiru.

Dakle produžavate ka Belčinom dolu i Arbinju, vode ima na sve strane i idete jakim putem do KT3 Sinošćir na 37. km trke. Tu je vaš prvi drop bag, masaža, topla hrana, dopuna itd…

Nastavljate uzbrdo ka Klisuri i onda se sa prevoja spuštate ka Dabidžinom potoku koji je KT4 na 47. km trke. Tu vas čekaju voda i hrana. Produžavate ka Kaca kamenu i Koprenu uzbrdo da bi kod Vražije glave sad skrenuli na dole levo i došli na Beleđe drugi put. To je KT5 na 62. km trke, okrepa, dopuna vode i pravac Topli Do. Tu vam je KT6 na 80. km trke i druga “životna stanica”. Topla jela, masaža, drugi drop bag, dopuna vode…

Odatle imate 10 km do KT7 na Plaži gde vas čekaju voda i hrana (90. km trke). Još cca. 4 km do cilja preko Babinog zuba.

Vremenski limiti:

  • KT3 – Sinošćir 15:30 (8,5 sati od starta)

  • KT6 – Topli Do 02:00, nedelja ujutru, 2. jun (19 sati od starta)

  • Finiš Jabučko ravnište 5:00, nedelja ujutru, 2. jun (22 sata od starta)

ITRA ocena staze (4 boda, mountain 5), profil, karta, detalji – https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/66469

Obavezna oprema: astro folija, čaša, jakna za kišu/vetar, mobilni, čeona lampa i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd..). Moguće je staviti čeonu lampu u drop bag za Sinišćir, ali je nakon toga morate nositi, pošto će provera biti pred noć.

Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku 31. maja u petak u 21:30 č. u hotelu Stara Planina (jedna od konferencijskih sala).

Podizanje startnih paketa, race office hotel Stara Planina 31. maja u petak od 15 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana. GPS zapis staze možete preuzeti ovde.

Prijave se otvaraju u petak 5.10.2018. u 11 pre podne, a zatvaraju u utorak 30.4.2019. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija Compressport ultra kleka majicu i Compressport ultra kleka calf (steznike za listove) ukoliko kotizaciju reši do 15. januara. Nakon toga ide aktivna i pamučna majica. Kotizacija je 7.200 dinara (60 eura).
Prijave su kao i uvek na portalu
trka.rs. Učesnički bus (45 mesta) ide kao i prošle godine. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 1.500 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 31. maja u 16 č. sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 11:30 ispred hotela Stara Planina.

Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Limit: 99 trkača na 94 km!

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2019. u formatu sky ultra. Svaka trka na Ultra trailu Stare planine nosi 50% više bodova u sezoni 2019.

Preporuka za smeštaj za sve trkače na 94 km je gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za planinarski dom Šum u selu Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je taj dom udaljen 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, kraj maja ume da bude hladan na toj visini pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija od januara u novom race guide-u.

Link za praćenje prognoze – https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html

Link za praćenje takmičara će biti isti, sa novim “eventom” kad dođe vreme – https://staraplanina.livetrail.net/

Dodela nagrada: hotel Stara Planina nedelja 2. jun u 10:30 kod startne / ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade. Od 2019. uvodimo i starosne kategorije.

Spremite se za sedmo izdanje, trka koja se ne propušta! Vidimo se na Staroj planini!

P. S. just in case

Race guide Stara planina 2018