Ultra Trail Kopren 99 km / 4.000 D+

Prava ultra, spoj prošlogošnjih staza na 130 i 94 km! Neverovatni predeli, ozbiljan izazov u 99 km sa 4.700 m uspona i spusta (makar je tako naš uređaj pokazao). Vodimo se po ITRA oceni, ali da vam napomenemo za svaki slučaj.

Dužina i visinska:

Ukupno 99 km sa 4.000 m uspona i spusta.

Start trke:

Trka kreće 6. juna (subota) 2020. sa Jabučkog ravništa (hotel Stara Planina) u 7 č. ujutru zajedno sa trkom na 64 km.

Opis staze:

Staza je do Plaže (prva 4 km) ista. Možete koristiti vodu, nema točenja na Plaži. Nakon toga se uključujete na dobro poznatu makadamsku stazu koja vodi ka Midžoru uzbrdo, najvišem vrhu Stare planine gde je KT-1. Dakle, od Plaže se odvajate od kolega sa 64 km. Okrepa je 4 km pre Midžora (9. km trke – voda i slatkiši, nema dopune, samo limitirana konzumacija). Na tom mestu se odvajate levo, ka Vučjim jamama. Penjete samom granicom Midžor – KT-1 13. km (samo kontrola) i odatle produžavate grebenom i uskim kozijim stazama iznad 1.800 m.n.v. sve do impozantnog vrha Vražije glave. Na tom putu na više mesta imate izvore i potoke sa pitkom vodom. Kad dođete na Vražiju glavu, ne idete na Beleđe već produžavate ka Tri čuke gde vas čeka „živa raskrsnica” i spuštate se ka Međa planini u Belčin dol gde je KT-2 na 33. km. Tu vas čekaju drop-beg, masaža, topla hrana, okrepa. Produžavate ka Arbinju i Dojkincima, vode ima na sve strane, i idete jakim putem do KT-3 Dojkinci na 45. km trke. Dakle, samo pravo, više nema Sinošćira i ne penjete se ka Klisuri odatle. Limit u Dojkincima – 11č. od starta. Planinarski dom, hrana, osveženje, i možete ka Ponoru (deo staze na kojoj su se spuštali trkači na 130 km prošle godine). Da biste na 52. km stigli na KT-4 Klisura gde vas čekaju voda i slatkiši. Više nema Dabidžinog potoka, tako da od Klisure produžavate uzbrdo ka Stražnoj čuki i izbijate direkt na Koprenski plato (staza sa prve edicije 24h Koprena). Prolazite pored izvora Tri kladenca gde se možete dopuniti i prolazite uskom graničnom stazom ka Tri čuke. Tu vas opet čeka „živa raskrsnica”, spuštate se po drugi put u Belčin dol gde je KT-5 na 64. km. Tu je limit 15 č. od starta, opet imate drop-beg, hranu, masažu. Penjete se na Beleđe i odatle širokim makadamskim putem do Toplog Dola gde je KT-6 na 84. km. Limit je 20 č. od starta. Odatle imate 10 km do KT-7 na Plaži gde vas čekaju voda i hrana (94. km trke). Još cca. 4 km do cilja preko Babinog zuba.

Vremenski limiti:

  • KT3 – Dojkinci 18:00 (11 sati od starta)
  • KT5 – Belčin dol 2, 22:30 (15 i po sati od starta)
  • KT6 – Topli Do 3:00, nedelja ujutru, 7. jun (20 sati od starta)
  • Finiš – Jabučko ravnište 6:00, nedelja ujutru, 7. jun (23 sata od starta)

**Bitna napomena, na ovoj trci se može odustati na KT-3, KT-5 i KT-6 (kontrole gde su vremenski limiti)!

Profil i karta trke:

ITRA ocena staze (4 boda, mountain 5), profil, karta, detalji – www.tracedetrail.fr/fr/trace/trace/92685

Obavezna oprema:

Astro-folija, čaša, jakna za kišu/vetar, mobilni, čeona lampa, GPS-uređaj i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Za GPS-uređaj morate imati rezervne baterije, a ukoliko nosite sat, morate imati power bank u drop-begu. Poučeni iskustvom od prošle godine, uvodimo novo pravilo na najdužoj distanci. Ukoliko nešto nedostaje u vezi sa GPSuređajem, ide automatska diskvalifikacija (sat ne radi ili uređaj). Stara planina je nepredvidiva, prošle godine se po danu nije videlo 10 m na nekim deonicama, a kamoli noću. Kad organizator napiše da je obavezan GPS, to znači da znate da ga koristite i da radi. Ne postavlja se više bilo kakvo pitanje markacija, magle, mraka. Shvatite ovo ozbiljno. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd.). Moguće je staviti čeonu lampu u drop-beg za Belčin dol, ali je nakon toga morate nositi, pošto će provera biti u Dojkincima. Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku 5. juna u petak u 19:00 č. u hotelu Stara Planina (jedna od konferencijskih sala, sat vremena pre trkača na 34 km).

Podizanje startnih paketa:

Rejs-ofis u hotelu Stara Planina 5. jun 2020. u petak od 15 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana.

Prijave:

Prijave se otvaraju u sredu 14.08.2019. u 11 č. pre podne, a zatvaraju u ponedeljak 4.5.2020. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate).

U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju, Compressport i HG aktivnu majicu ako plati kotizaciju do 1.2.2020. Nakon tog datuma, umesto HG majice, dobija se učesnička (pamuk). Kotizacija je 7.200 dinara (60 evra). Nakon 5.4.2020. kotizacija je 9.600 dinara (80 evra).

Prijave su, kao i uvek, na portalu www.trka.rs.

Učesnički minibus (20 mesta) ide kao i prošle godine. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 1.500 dinara. Dakle, isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 5. juna u 16 č. sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 12:30 ispred hotela Stara Planina. Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

Pravila:

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija.

Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Limit: 99 trkača na 99 km!

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2020. u formatu sky ultra. Svaka trka na Ultra Trailu Stare planine nosi 50% više bodova u sezoni 2020.

Smeštaj:

Preporuka za smeštaj za sve trkače na 99 km je gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za selo Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je selo udaljeno 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, početak juna ume da bude hladan na toj visini, pa ponesite i zimsku opremu.

Više informacija od januara u novom vodiču trke (Race Guide 2020).

Korisne informacije:

Dodela nagrada:

Hotel Stara Planina nedelja 7. Jun 2020. u 11:30 kod startne/ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji
dobijaju nagrade.

 

Spremite se za praznik planinskog trčanja i osmo izdanje, trka koja se ne propušta!

Vidimo se na Staroj planini!

facebook
twitter
instagram
sr_RSSerbian
en_USEnglish sr_RSSerbian