Ultra trail Bratkova strana 130km 6.000D+

 

Ozbiljan izazov, razmislite dva puta pre nego li se odlučite. Najduža distanca od 130 km sa 6.000 m uspona i 5.500 m spusta. Ko želi pravi izazov i ozbiljno kaljenje, na pravom je mestu. Ovo je jedina trka koja kreće u petak 31. maja 2019. sa Pirotske strane (planinarski dom/hotel na Vidliču) u 12 č. po podne. Autobus vas prebacuje iz race office-a, pokret u petak u 9:45. Tajming je podešen tako da bi prvi trebalo da finiširaju malo pre starta svih trka u subotu rano ujutru, a da pritom u prvih 60 km svi imaju priliku da vide najlepše i najviše delove Stare.

Kreće se od planinarskog doma/hotela podno Vidliča, via militaris putem ka Rsovcima. Jedan kraći deo je i asfalt, KT1 je na 8. km staze u domaćinstvu Jovanović. Tu imate jaku okrepu, vodu, pošto vam predstoji 20 km do sledeće KT i okrepe u selu Gostuša na 28. km. Između te dve kontrole će biti dopuna sa vodom kod sela Pakleštica (15. km). U tom delu prelazite stari karavanski put iznad kanjona Vladikine ploče, pogled je spektakularan. Spuštate se ka Zavojskom jezeru, prelazite ga i grabite ka čuvenom „kamenom selu” Gostuša – KT2. Tu vas čeka okrepa, voda i sve što je neophodno da se uputite ka nedođiji koja vas čeka pre Beleđa.

Na 40. km nailazite na čuvenu visoravan Vrtibog i Arbanaški kladenac gde je KT3 na 40. km trke. Tu imate samo vodu. Ovaj predeo je bio aktuelan u prvih par izdanja Stare planine, sad mu se vraćamo. Nakon Arbanaškog kladenca penjete vrh Bratkova strana koji je preko 1.900 m.n.v. i spuštate se na dobro poznato Beleđe. Tu je KT4 na 50. km. Čeka vas jaka okrepa i voda, kao i prvi drop bag.

Odatle penjete Vražiju glavu i idete desno ka Koprenu, spuštate se ka Dabidžinom potoku gde je KT5 na 65. km. Tu vas isto čeka hrana i voda. Nastavljate uzbrdo ka Klisuri i na tom prevoju ne idete ka Sinošćiru, već vas dočekuje deo logistike koji vas upućuje preko Ponora direkt ka Dojkincima. Planinarski dom u Dojkincima je KT6 na 75. km trke, gde vas čekaju topli obrok i voda.

Produžavate ka Arbinju i već na 79. km (4 km od KT6) imate veliku „životnu stanicu” na Sinošćiru gde imate opciju masaže. Produžavate kroz Arbinje i dolazite po drugi put na Beleđe gde su vam voda, okrepa i drop bag. To je KT7 na 90. km. Spuštate se ka Toplom Dolu gde vam je KT8 na 108. km trke, tu vam je opet „životna stanica” topli obrok, voda, masaža i kreće najveći uspon. Od Toplog Dola do Midžora je 8 km sa 1.400 m uspona. Na Midžoru je KT9 na 116. km gde imate vodu (bez točenja) i slatkiše. Idete graničnom, uskom stazom na Vučje jame, dakle ne glavnim putem. Pravite „potkovicu” i vraćate se ka Žarkovoj čuki i Plaži gde je KT10 na 126. km trke. Tu vas čekaju voda i hrana i nepunih 5 km do cilja – hotel Stara Planina / Jabučko ravnište.

Vremenski limiti:

  • KT4 – Beleđe subota 00:00 ujutru (12 sati od starta)

  • KT6 – Dojkinci subota 06:00 ujutru (18 sati od starta)

  • KT8 – Topli Do subota 13:00 (25 sati od starta)

  • Finiš – Jabučko ravnište subota 1.jun 18:00 (30 sati od starta)

ITRA ocena staze (5 bodova, mountain 6), profil, karta, detalji – https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/66470

Obavezna oprema: astro folija, čaša, jakna za kišu/vetar, čeona lampa, GPS uređaj, mobilni i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd..).

Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku 30. maja u četvrtak u 21:30 č. u hotelu Stara Planina (jedna od konferencijskih sala).

Podizanje startnih paketa za takmičare na 130 km, race office hotel Stara Planina 30. maja u četvrtak od 19 do 21:30 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana. GPS zapis staze možete preuzeti ovde.

Prijave se otvaraju u petak 5.10.2018. u 11 č. pre podne, a zatvaraju u utorak 30.4.2019. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija Compressport ultra kleka majicu, Compressport ultra kleka calf i buff ukoliko kotizaciju reši do 15. januara. Nakon toga ide aktivna majica i buff. Kotizacija je 9.600 dinara (80 eura). Svakako uz nju ide finišerska medalja, kao i autobuski prevoz na relaciji Babin zub – Pirot/Vidlič u petak ujutru.
Prijave su kao i uvek na portalu
trka.rs. Trkači na 130 km nemaju opciju učesničkog autobusa, već moraju u svojoj režiji doći dan ranije (četvrtak). Možemo im pomoći sa prevozom u lokalu uz TO Knjaževac (vanredna linija Knjaževac – hotel Stara Planina).

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Limit: 50 trkača na 130 km!

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2019. u formatu sky ultra. Svaka trka na Ultra trailu Stare planine nosi 50% više bodova u sezoni 2019.

Preporuka za smeštaj za sve trkače na 130 km je gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za planinarski dom Šum u selu Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je taj dom udaljen 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, kraj maja ume da bude hladan na toj visini, pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija od januara u novom race guide-u.

Link za praćenje prognoze – https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html

Link za praćenje takmičara će biti isti, sa novim “eventom” kad dođe vreme – https://staraplanina.livetrail.net/

Dodela nagrada: hotel Stara Planina nedelja 2. jun u 10:30 kod startne / ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade. Od 2019. uvodimo i starosne kategorije.

Spremite se za sedmo izdanje, trka koja se ne propušta! Vidimo se na Staroj planini!

P. S. just in case

Race guide Stara planina 2018