Sky Trail Babin zub 13 km / 750 D+

Vraća se kraća trka iz 2021. Realno, ovo je trka za one koji bi prvi put probali skajraning, a da ih limiti ne brinu. Takođe, odlična staza za juniore.
Ukupno 12,7 km sa 750 m uspona i spusta. Start je planiran za 10. jun (subota) 2023. godine sa Jabučkog ravništa (hotel Stara Planina) u 8 č. sa trkačima koji startuju na 34 km.

To je promena u odnosu na prethodne godine. Put vas vodi ski-stazom preko Babinog zuba i u startu vas čekaju 2,5 km uspona. Spust takođe ide ski-stazom pored restorana Plaža. Tu nije kontrola u prvom prolazu.
Nakon toga se uključujete na dobro poznatu makadamsku stazu koja vodi ka Midžoru, i izlazite na prvi vrh – Žarkova čuka sa kog ćete videti veličanstven greben u punom sjaju. Tu vam je prva kontrola na 6. km.
Vraćate se na Plažu istim putem, tu je sad KT-2 (8. km). Imate slatkiše i vodu i skrećete ka planinarskom domu. Dakle, ne idete ski-stazom odakle ste došli. Usput nailazite na izvor, tu se možete dopuniti (preporuka ako bude toplo). Vrlo brzo izlazite na asfalt i parking, pratite markaciju (biće i „živa raskrsnica”) iznad hotela i doma. Idete direkt kroz stenoviti žleb Babinog zuba, gde vas čeka i mini tehnička deonica. Kad izađete na vrh, vidite cilj (hotel) i ski-stazom do cilja – Jabučko ravnište (hotel Stara Planina).

Vremenski limit:
Finiš – Jabučko ravnište 11:00 (3 sata od starta)

Profil i karta trke:
Kao što vidite, limit je okej, tako da trkači koji ulaze u svet nebeskog trčanja imaju motiv. Staza ipak nije naivna i obavezno nositi dovoljno vode.
Obavezna oprema: adekvatne patike (dakle trejl patike), jakna za kišu/vetar, čaša i adekvatno postavljen startni broj (uvek vidljiv, frontalno). Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija.
Ovo shvatite ozbiljno, s obzirom na to da mnogi nisu 2021., pa su pljuštali DSQ.
Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Nebesko trčanje nije isto što i atletika, lagani trejl ili ulični maratoni. Pravila i funkcionisanje ovih trka se dosta razlikuju, obavestite se kod iskusnijih kolega.
Sve dodatne informacije oko trke biće predstavljene kroz finalni mejl i vodič trke (Race Guide 2023). Za ovu distancu nije potreban tehnički sastanak pred trku.

Podizanje startnih paketa – rejs-ofis u hotelu Stara Planina 9. juna 2023. godine u petak od 18 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku nije obavezno lekarsko. GPS zapis staze možete preuzeti ovde.

Prijave se otvaraju sredinom oktobra 2022., a zatvaraju u ponedeljak 15.5.2023. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i pamučnu majicu. Kotizacija je 1.800 dinara (15 evra) do 5.11.2022. Od 6.11.2022. je 2.400 dinara (20 evra) a od 1.3.2023. 3.000 dinara (25 evra).
Prijave su, kao i uvek, na portalu trka.rs. Učesnički minibus (20 mesta) ide kao i svake godine. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 2.000 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 9. juna u 15 č. sa parkinga Štark arene. Vraća se u nedelju, pokret u 09:00 ispred hotela Stara Planina.
Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.
Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, čeono. Dakle izmedju grudi i kukova. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti! Ne smete ga savijati jer se onda čip lomi. Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Trka neće nositi bodovanje u okviru Skajraning lige Srbije i Crne Gore za 2023. godinu. Niti ispunjava uslove za ITRA / UTMB bodovanje.
Preporuka za smeštaj za sve trkače na 13 km jeste gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za selo Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je selo udaljeno 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, početak juna ume da bude hladan na toj visini pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija od januara u novom vodiču trke.
Link za praćenje prognoze – https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html
Link za praćenje takmičara će biti objavljen u Race Guide-u.

Dodela nagrada: hotel Stara Planina subota 10. jun 2023. u 18:30 kod startne/ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.
Zakoračite u svet nebeskog trčanja, bez bojazni i uživajte u prelepoj prirodi Srbije. Distanca koju može savladati svako.

Spremite se za praznik planinskog trčanja i jubilarno deseto izdanje, trka koja se ne propušta!
Vidimo se na Staroj planini!

facebook
twitter
instagram
sr_RSSerbian