ULTRA TRAIL STARA PLANINA 2017.

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Došla je na red i druga trka u okviru Lige za 2017. godinu. Park prirode „Stara planina” peti put bio je domaćin jedne od najvećih i najtežih planinskih trka u Srbiji. Više od 330 takmičara iz Engleske, Amerike, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Bosne, Crne Gore, Grčke, Švedske i Hrvatske, startovalo je 27. maja 2017. godine na teritoriji opštine Knjaževac, a trka je oborila sve rekorde posećenosti i oduševljenja takmičara stazom i staroplaninskim predelima. Srpska skajraning asocijacija spremila je staze dužine 24, 57 i 108 km koje su dočekale takmičare i pokazale im najlepše vrhove po kojima nose nazive Sky Trail Babin zub, Ultra trail Midžor i Kopren. I pored nestabilne vremenske prognoze, smenjivanja kiše, susnežice, vetra i sunca, takmičari su pokazali ozbiljan takmičarski duh, solidarnost na stazi i poštovanje prema prirodi. Stara planina se pokazala u pravom svetlu: divlja, nepredvidiva i omiljena trail trkačima upravo zbog toga. Brojnost takmičara iz inostranstva pokazalo je da kvalitetni trkači i Evropa prepoznaju potencijale za trail i skyrunning, kao i da je koncept trke vrlo atraktivan i redak u ovom sportu što daje posebnu draž.

Na trci od 24 km prvi se na cilju kod hotela „Stara planina” pojavio Marko Stamenković iz Niša sa vremenom od 2 sata i 26 minuta. Drugoplasirani je bio Dragiša Bauer iz Sremskih Karlovaca sa vremenom od 2 sata i 29 minuta, dok je trećeplasirani gost iz Rumunije Florin Nita, zabeležio vreme od 2 sata i 38 minuta. Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji ostvarila je Ksenija Bubnjević iz Novog Sada, inače peta u ukupnom plasmanu, sa vremenom od 2 sata i 46 min. Drugo mesto zauzela je gošća iz Bugarske, Rositsa Beleva sa vremenom 3 sata i 8 min, dok je trećeplasiranoj Engleskinji Alice Wenborn bilo potrebno 3 sata i 11 minuta da stigne do cilja.
Nešto zahtevniji zadatak imali su takmičari na distanci od 57 km, koja je od Babinog zuba, vodila preko Midžora do Beleđa i Toplog dola, kroz carstvo vodopada, nazad do hotela „Stara planina”, gde se nalazio cilj svih trka. Najbrži na ovoj stazi bio je Dušan Bazić sa Kopaonika, s vremenom od 5 sati i 44 min, dok su drugo i treće mesto zauzeli Aleksandar Dimitrijević iz Mladenovca (5 h i 46 min.) i Ratko Maksimović iz Beograda (6 h i 1 min.). Najbrža u ženskoj konkurenciji bila je Miluša Bošković iz Kotora sa vremenom od 7 sati i 11 minuta. Drugo mesto zauzela je Meri Mirčeska iz Makedonije (7 h i 15 min.), dok je trećeplasirana bila Teodora Curta iz Rumunije (8 h i 8 min.).

Prava avantura i veliki izazov za mnoge bila je trka na 108 km, nešto više od 60% trkača je uspelo da završi ovu zahtevnu stazu. Vladimir Panić iz Valjeva kao najbrži istrčao je ovu stazu za 14 sati i 13 minuta. Nakon njega je kroz cilj prošao Dimitar Atanasov iz Bugarske sa vremenom od 15 sati i 31 minut, dok je treće mesto zauzeo Anton Popov sa vremenom od 16 sati i 43 min. Najbrža žena na ovoj distanci bila je Mariya Nikolova iz Bugarske sa fantastičnim vremenom od 16 sati i 43 min (to je ujedno i treće vreme kod muškaraca). Drugo mesto nakon 19 sati i 32 minuta zauzela je Denka Abraševa. Jedan dan i 34 minuta njih tri provele su na stazi i zajedno prošle kroz cilj kao trećeplasirane Nela Lazarević (Niš), Ivana Stanković (Beograd) i Jelena Filipović (Gornji Milanovac).

S obzirom da je ovo najteža trka u okviru Lige i da je Stara planina vrlo nepristupačna i visoka, organizacija se često susreće sa iznenadnim problemima. Porušenim šumskim mostovima, oborenim stablima (zimske izvale), iznenadni snegovi u toku pripreme, vrlo loši makadamski putevi i generalno loša mreža šumskih puteva. Seča drveća, gde se na određenim deonicama terenci jedva kreću zbog brazda koje kamioni prave, kvarovi vozila, pucanje šatora, jednostavno treba znati i tu drugu stranu. Sve lepo izgleda na fotografijama i jeste najbitnije da trkači budu zadovoljni. To se i desilo ali puno rada, stresa i sredstava stoji iza ovakve manifestacije. To jako dobro znaju organizatori sa Jahorine, iz Istre, Fruške, Prilepa, ali isto tako znaju da sve to vredi kad dobiju gomilu mailova, poruka, poziva, statusa na društvenim mrežama da ste im priredili vanserijski doživljaj. To je ono što organizatora vuče dalje, jer svi u ovoj zajednici žive istu priču. Motiv je isti: ljubav prema prirodi i sportu.

Posebno je zadovoljstvo bilo videti i ambasadora trke, proslavljenog ultramaratonca Jovicu Spajića, koji je pomagao i bodrio sve učesnike na stazi. Promovišući potencijale koje ova planina nudi za avanturizam i aktivan odmor, u narednim godinama se očekuje mnogo veća poseta trkača sa svih meridijana i dostizanje magične brojke od preko 1.000 učesnika na startu. Kao izuzetan događaj za razvoj turizma, „Ultra trail Stara planina”, dobila je podršku i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, kao i Turističke organizacije Srbije. Značaj ove manifestacije prepoznali su Hotel „Stara planina” (SP Resort), Skijališta Srbije, opština Knjaževac, Turistička organizacija i Sportski savez Knjaževac, Marnik Run, Infoteam (Garmin Srbija) i Prima kozmetika. Skyrunning asocijacija Srbije se zahvaljuje svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog događaja, kao i Parku prirode „Stara planina”, „Srbija šumama”, restoranu „Plaža”, Planinskom domu „Šum” i mnogobrojnim volonterima.

Vidimo se sledeće godine od 1 do 3. juna na Staroj, nećete zažaliti!

Foto: Miloš Milenković, Milan Kopčok, Marko Cvetković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *