Trail Babin zub 36km 2.400D+

 

Najkraća trka Ultra traila Stare planine je doživela transformaciju. Ukupno 36 km sa 2.400 m uspona i spusta. Start je planiran za 1. jun (subota) 2019. godine sa Jabučkog ravništa (hotel Stara Planina) u 7 č. ujutru zajedno sa trkama na 57 i 94 km. To je promena u odnosu na prethodnu godinu, zajednički start. Put vas vodi ski-stazom preko Babinog zuba i u startu vas čeka 2,5 km uspona. Spust takođe ide ski-stazom pored restorana Plaža. Tu više nije kontrola, ali možete uzeti vodu (nema točenja).

Nakon toga se uključujete na dobro poznatu makadamsku stazu koja vodi ka Midžoru, ali na 2 km pre Midžora skrećete na levo (suprotno od vrha, tu će biti čovek iz organizacije, kao i prethodnih godina, 8. km trke). Na tom skretanju će sad biti okrepa – voće, čokoladice i voda (nema dopune). Spuštate se na Vučje jame gde je vanredna kontrola na 10. km od starta. Idete do sedla, tu vas čeka čovek iz organizacije i upisuje prolaz. Odatle uskom graničnom stazom ka Midžoru od graničnog stubića do graničnog stubića.

Na vrhu Midžor imate KT1, tu je samo overa čipa / kontrola. Nastavljate novom stazom koja se sa Midžora direkt spušta grebenom 8 km sa 1.400 m spusta do Toplog Dola. U selu Topli Do je KT2 (21. km). Tu je sad sve kao i za učesnike ultri – gotova hrana, dopuna vode, drop bag, masaža. Dobro poznatom stazom, makadamskom, idete nazad ka Babinom zubu preko Plaže koja će vam pri povratku biti KT3 sa vodom i voćem na 31. km od starta. Od KT3 imate oko 5 km do cilja (preko Babinog zuba opet) – Jabučko ravnište (hotel Stara Planina).

Vremenski limiti:

  • KT2 – Topli do 12:00 (5 sati od starta)

  • Finiš – Jabučko ravnište 16:00 (9 sati od starta)

ITRA ocena staze (2 boda, mountain 9), profil, karta, detalji – https://tracedetrail.fr/fr/trace/trace/66467

Kao što vidite, limiti su ok, tako da trkači koji ulaze u svet nebeskog trčanja imaju motiv. Staza uopšte nije naivna i obavezno nositi dovoljno vode i hrane sa sobom.

Obavezna oprema: astro folija, jakna za kišu/vetar, mobilni, čaša i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Ukoliko nedostaje više od dve stavke – diskvalifikacija. Preporučujemo štapove, ali njih ne možete ostaviti na punktovima. Posebno preporučujemo GPS sa ubačenom rutom trke! Morate biti poluautonomni (voda, gelovi itd..).

Sve dodatne informacije oko trke će biti predstavljene kroz finalni mejl i na tehničkom sastanku 31. maja u petak u 21:30 č. u hotelu Stara Planina (jedna od konferencijskih sala).

Podizanje startnih paketa, race office hotel Stara Planina 31. maja u petak od 15 do 23 č. Paketi se moraju preuzimati lično i za ovu trku je obavezno lekarsko, ne starije od godinu dana. GPS zapis staze možete preuzeti ovde.

Prijave se otvaraju u petak 5.10.2018. u 11 č. pre podne, a zatvaraju u utorak 30.4.2019. u 16 časova (to znači da do tad moraju biti regulisane uplate). U učesničkom paketu trkač dobija unikatnu finišersku medalju i original Buff „ultra kleka“ ukoliko kotizaciju reši do 15. januara. Nakon toga ide aktivna majica umesto buff-a. Kotizacija je 3.000 dinara (25 eura).
Prijave su kao i uvek na portalu
trka.rs. Učesnički bus (45 mesta) ide kao i prošle godine. Svako ko plati kotizaciju, a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 1.500 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije. Autobus kreće 31. maja u 16 č. sa parkinga Kombank arene. Vraća se u nedelju, pokret u 11:30 ispred hotela Stara Planina.

Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Pravo za žalbe je na naš mejl – skyrunning.serbia@gmail.com u roku od 48 sati nakon trke. Posle toga se žalbe ne uvažavaju.

Limit: 299 trkača na 36 km!

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2019. u formatu sky classic. Svaka trka na Ultra trailu Stare planine nosi 50% više bodova u sezoni 2019.

Preporuka za smeštaj za sve trkače na 36 km je gore na Jabučkom ravništu, kod Babinog zuba u planinarskom domu (4 km od starta), u hotelu Stara Planina, privatnim kućama ili u kampu koji je iznad starta u šumi. Ukoliko se odlučite za planinarski dom Šum u selu Crni Vrh, morate sami sebi obezbediti vozilo, jer je taj dom udaljen 10 km od starta/cilja vaše trke. Ukoliko izaberete kamp, kraj maja ume da bude hladan na toj visini pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija od januara u novom race guide-u.

Link za praćenje prognoze – https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html

Link za praćenje takmičara će biti isti, sa novim “eventom” kad dođe vreme – https://staraplanina.livetrail.net/

Dodela nagrada: hotel Stara Planina nedelja 2. jun u 10:30 kod startne / ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade. Od 2019. uvodimo i starosne kategorije.

Spremite se za sedmo izdanje, trka koja se ne propušta! Vidimo se na Staroj planini!

P. S. just in case

Race guide Stara planina 2018