Ultra-Trail® Stara planina „Kopren“ 108km 5.800D+

Najduža distanca Ultra traila Stare planine kreće 27.maja 2017.iz sela Crni vrh u 5 ujutru. Start je na istom mestu gde je prethodnih godina bio start najkraće staze tj SkyTrail. Iz tog razloga, strogo se preporučuje svim učesnicima da bukiraju smeštaj u planinskom domu Šum koji je na nepuna 2km od starta ( http://www.staraplaninasum.com/ ) jer neće biti obezbeđen prevoz sa Babinog zuba. Za vas je najbolja opcija da budete blizu starta a na cilju (hotel Stara planina) vam mi obezbeđujemo prevoz do Šuma.

U startu vas čeka ozbiljan uspon, krećete makadamskom stazom sa koje skrećete nakon 7,5km kod stare razrušene karaule na Mirici. Idete na levo uzbrdo, tik pored karaule uskom stazom između kleka ka Vučjim jamama (sedlo između Dupljaka i Midžora, sama granica sa Bugarskom). Nastavljate graničnom stazom od stuba do stuba do samog vrha Midžor na 2.169mnv. Tik ispod njega je naša ekipa, nije kontrola ali vas evidentira, isto će biti neko i niže, pre Midžora ka Vučjim jamama da bi ispratio regularnost kretanja svih trkača na 108km a i kako bi spremno dočekali ekipu na 57km koja vrlo brzo dolazi iz drugog pravca (B.zub). Do Midžora imate nekih 12km i skoro 1.300mnv uspona, nakon toga samo nizbrdo širokim makadamskim putem ka Plaži gde je KT 1 na 18km trke. Dakle za razliku od ekipe na 57km i ranijih izdanja, najduža distanca sad ide obrnutim pravcem.

Na KT 1 vas čeka dopuna vode, hrana i vodite računa, kontrola je u samom restoranu malo van staze i skretanja ka Toplom dolu, da ne produžite odmah ka KT2. Čim obavite sve na KT 1 vraćate se malo u nazad (odakle ste došli) ka makadamskoj raskrsnici i idete na dole desno ka Toplom dolu i KT 2 koja se nalazi na 27,8km od starta.

KT 2 je u centru sela u staroj kućici sa sjajnom terasom iznad reke kao i svake godine. Do nje stižete tako što u centru Toplog dola pre mosta produžavate pravo ka prodavnici iznad koje vam trakice pokazuju gde je baza KT 2. Dakle, vodite računa, to je druga kontrola koja je izdvojena od staze.

Dakle nakon KT 2, vraćate se ka centru sela i prelazite most pa levo uzbrdo jakim makadamskim putem sve do Beleđa – KT 3 na 44,9km od starta. Imaćete samo jednu jaku makadamsku raskrsnicu od KT 2 na par km od Toplog dola i tu ćete ići desno uzbrdo. Taj deo će biti posebno markiran, dodatno i sa putokazima ka Beleđu.

Na Beleđu / KT 3 prva vremenska kapija, čeka vas topla hrana, drop bags, masaža, voda (moguća i dopuna bidona). Odatle krećete uzbrdo kroz kleke ka Vražijoj glavi i na desno ka Tri čuke i Koprenu. Idete ka izvoru Tri kladenca sada iz drugog pravca i tu neće biti nikakve kontrole. Ne propustite taj izvor ako vam ponestaju zalihe vode, nalazi se na 6,5km od Beleđa tj na 51,4km od starta trke na Koprenskom platou.

Dalje preko visoravni idete na dole ka Kaca kamenu i Dabidžinom potoku koji je KT 4 na 59,8km od starta. Tu vas čeka voda i hrana i na dalje jak uspon od cca 4km. Izlazite uzbrdo na Klisuru, čuveni prevoj i onda na dole 6km ka Sinošćiru koji je KT 5 na 70,4km od starta.

Sam punkt se nalazi na raskrsnici glavnog makadamskog puta i vašeg puta niz koji silazite, na desnoj strani ka Arbinju. Tu imate hranu ali ne i vodu, voda vas čeka usput na Skripčanovoj česmi, levo uz put na 3km od KT 5 – Sinošćir.

Nastavljate pravo jakim makadamskih putem ka Arbinju i Belčinom dolu. Put vodi lagano uzbrdo do skretanja na levo ka Beleđu, gde dolazite drugi put i sad vam je to KT 6 i 82km trke. Ovde imate sve šta vam treba, toplu hranu, vodu, masažu, drop bag. Odatle idete opet kroz kleke ka Vražijoj glavi ali ovaj put levo ka Midžoru a ne desno ka Tri čuke. Grebenom sve do KT 7 Midžor, to će vam biti drugi put na najvišem vrhu Stare planine, 96,9km trke. Imate vodu (nema punjenja bidona) i slatkiše. Odatle idete opet na dole ka Plaži makadamskim putem gde vam je poslednja KT 8 103,5km trke. Voda, hrana i poslednji (ne velik) uspon na Babin zub i finiš na Jabučkom ravništu (Hotel Stara planina). Praktično od KT 8 Plaža (tu dolazite drugi put, na trci je tu KT 1) imate nepunih 5km do kraja.

Za razliku od prethodnih godina, staza je kraća za 14km ali ima 200m više uspona, što dovoljno govori o težini.

Vremenski limiti:

  • KT3 Beleđe (45km trke) subota 16h (11 sati od starta)
  • KT6 Beleđe drugi prolaz (82km trke) 2 ujutru u nedelju 28.maja (21 sat od starta)
  • Finiš Jabučko ravnište 28.maj nedelja u 9 ujutru (28 sati od starta)
  • Moguće odustajanje (prevoz) na Beleđu (45 i 82 km trke) i Sinošćiru (70 km trke), za ostale KT (sem Toplog dola) očekujte da je jako teško organizovati prevoz ili prilaznu logistiku. Nepristupačni su delovi i predugačak je put od Babinog zuba tako da molimo za maksimalno razumevanje.

Obavezna oprema: astro folija, mobilni telefon, čeona lampa i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Kao i na svakoj trci preporučujemo da budete polu-autonomni (voda, gelovi..). Čeone lampe možete spakovati u drop bag-ove jer će na startu biti dovoljno dnevnog svetla, štapovi su vaš lični izbor ali ne mogu ići u drop bag-ove. Ako ih ponesete, do kraja ih morate nositi.

Profil staze pogledati ovde, kartu ovde ovde . Sve dodatne informacije oko trke će biti prezentovane na tehničkom sastanku 26.maja u 21h u hotelu Stara planina (race office trke).

Podizanje startnih paketa, race office hotel Stara planina 26.maja u petak od 15 do 23h. Gps zapis staze možete preuzeti ovde (u sklopu zapisa su ubačene i bitne tačke trke). Trka nosi …. ITRA bodova za Ultra trail Mont Blanc-a.

Prijave se otvaraju 23.11.2016. u 14 sati, a zatvaraju 27.04.2017. u 16 sati.
Prijave su na linku http://trka.rs/event/39/ i prvih 50 sa uplaćenom kotizacijom imaju pravo na učesnički autobus.

Ultra-Trail® Stara Planina 108Km = 3 points / 5 new points