Ultra-Trail® Stara planina „Kopren“ 108km 5.800D+

Najduža distanca Ultra traila Stare planine kreće 02.juna (subota) 2018. iz sela Crni vrh u 5 ujutru. Isto mesto kao prethodne godine. Iz tog razloga, strogo se preporučuje svim učesnicima da bukiraju smeštaj u planinskom domu Šum koji je na nepuna 2km od starta (http://www.staraplaninasum.com/ ) jer neće biti obezbeđen prevoz sa Babinog zuba ujutru. Za vas je najbolja opcija da budete blizu starta a na cilju (hotel Stara planina) vam mi obezbeđujemo prevoz do Šuma.

U startu vas čeka ozbiljan uspon, krećete makadamskom stazom sa koje skrećete nakon 7,5km kod stare razrušene karaule na Mirici. Idete na levo uzbrdo, tik pored karaule uskom stazom između kleka ka Vučjim jamama (sedlo između Dupljaka i Midžora, sama granica sa Bugarskom). Nastavljate graničnom stazom od stuba do stuba do samog vrha Midžor na 2.169mnv. Tik ispod njega je naša ekipa, nije kontrola ali vas evidentira, isto će biti neko i niže, pre Midžora ka Vučjim jamama da bi ispratio regularnost kretanja svih trkača na 108km a i kako bi spremno dočekali ekipu na 57km koja vrlo brzo dolazi iz drugog pravca (B.zub). Do Midžora imate nekih 12km i skoro 1.300mnv uspona, nakon toga samo nizbrdo širokim makadamskim putem ka Plaži gde je KT 1 na 18km trke. Dakle za razliku od ekipe na 57km, najduža distanca ide obrnutim pravcem.

Na KT 1 vas čeka dopuna vode, hrana i vodite računa, kontrola je u samom restoranu malo van staze i skretanja ka Toplom dolu, da ne produžite odmah ka KT2. Čim obavite sve na KT 1 vraćate se malo u nazad (odakle ste došli) ka makadamskoj raskrsnici i idete na dole desno ka Toplom dolu i KT 2 koja se nalazi na 27,8km od starta.

KT 2 je u centru sela u staroj kućici sa sjajnom terasom iznad reke kao i svake godine. Do nje stižete tako što u centru Toplog dola pre mosta produžavate pravo ka prodavnici iznad koje vam trakice pokazuju gde je baza KT 2. Dakle, vodite računa, to je druga kontrola koja je izdvojena od staze.

Dakle nakon KT 2 uzbrdo jakim makadamskim putem sve do Beleđa – KT 3 na 44,9km od starta. Imaćete samo jednu jaku makadamsku raskrsnicu od KT 2 na par km od Toplog dola i tu ćete ići desno uzbrdo. Taj deo će biti posebno markiran, dodatno i sa putokazima ka Beleđu.

Na Beleđu / KT 3 prva vremenska kapija, čeka vas topla hrana, drop bags, masaža, voda (moguća i dopuna bidona). Odatle krećete uzbrdo kroz kleke ka Vražijoj glavi i na desno ka Tri čuke i Koprenu. Idete ka izvoru Tri kladenca sada iz drugog pravca i tu neće biti nikakve kontrole. Ne propustite taj izvor ako vam ponestaju zalihe vode, nalazi se na 6,5km od Beleđa tj na 51,4km od starta trke na Koprenskom platou.

Dalje preko visoravni idete na dole ka Kaca kamenu i Dabidžinom potoku koji je KT 4 na 59,8km od starta. Tu vas čeka voda i hrana i na dalje jak uspon od cca 4km. Izlazite uzbrdo na Klisuru, čuveni prevoj i onda na dole 6km ka Sinošćiru koji je KT 5 na 70,4km od starta.

Sam punkt se nalazi na raskrsnici glavnog makadamskog puta i vašeg puta niz koji silazite, na desnoj strani ka Arbinju. Tu imate hranu ali ne i vodu, voda vas čeka usput na Skripčanovoj česmi, levo uz put na 3km od KT 5 – Sinošćir.

Nastavljate pravo jakim makadamskih putem ka Arbinju i Belčinom dolu. Put vodi lagano uzbrdo do skretanja na levo ka Beleđu, gde dolazite drugi put i sad vam je to KT 6 i 82km trke. Ovde imate sve šta vam treba, toplu hranu, vodu, masažu, drop bag. Odatle idete opet kroz kleke ka Vražijoj glavi ali ovaj put levo ka Midžoru a ne desno ka Tri čuke. Grebenom sve do KT 7 Midžor, to će vam biti drugi put na najvišem vrhu Stare planine, 96,9km trke. Imate vodu (nema punjenja bidona) i slatkiše. Odatle idete opet na dole ka Plaži makadamskim putem gde vam je poslednja KT 8 103,5km trke. Voda, hrana i poslednji (ne velik) uspon na Babin zub i finiš na Jabučkom ravništu (Hotel Stara planina). Praktično od KT 8 Plaža (tu dolazite drugi put, na početku je tu KT 1) imate nepunih 5km do kraja.

Vremenski limiti:

  • KT3 Beleđe (45km trke) subota 16h (11 sati od starta)
  • KT6 Beleđe drugi prolaz (82km trke) 2 ujutru u nedelju 3.juna (21 sat od starta)
  • Finiš Jabučko ravnište 3.juna nedelja u 9 ujutru (28 sati od starta)
  • Moguće odustajanje (prevoz) na Beleđu (45 i 82 km trke) i Sinošćiru (70 km trke), za ostale KT (sem Toplog dola) očekujte da je jako teško organizovati prevoz ili prilaznu logistiku. Nepristupačni su delovi i predugačak je put od Babinog zuba tako da molimo za maksimalno razumevanje.
  • Nećemo vam praviti proračune limita za svaku KT, to je na vama. Vrlo je prosto, ko ide sporije od 3,85km na sat (prosek), sigurno ne može računati da će ih neko čekati na punktu 4 ili 5. U tom delu planine nije dobar prijem mobilnih mreža niti ima opcija prevoza od KT4. Naš predlog je, kome do Koprenskog platoa ne ide i probija limit, nek se istim putem vrati na Beleđe (unazad, kontra). Takođe, ko kasno krene sa Beleđa (KT3) obavezno da ponese čeonu i jaknu, dešavalo se prošle godine da nekoliko trkača blokira ka KT4 i 5 a da je najbitnije stvari pred mrak ostavio u drop bagu na Beleđu.

Obavezna oprema: astro folija, mobilni telefon, čeona lampa i pištaljka. Penali od 30 minuta za nemanje iste. Kao i na svakoj trci preporučujemo da budete polu-autonomni (voda, gelovi..). Čeone lampe možete spakovati u drop bag-ove jer će na startu biti dovoljno dnevnog svetla, štapovi su vaš lični izbor ali ne mogu ići u drop bag-ove. Ako ih ponesete, do kraja ih morate nositi.

Profil staze pogledati ovde, kartu ovde ovde . Sve dodatne informacije predstavljamo na tehničkom sastanku 01.juna u petak u 21:30h u hotelu Stara planina (jedna od konferencijskih sala).

Podizanje startnih paketa, race office hotel Stara planina 01.juna u petak od 17 do 23h. Gps zapis staze možete preuzeti ovde (u sklopu zapisa su ubačene i bitne tačke trke).

Prijave se otvaraju u ponedeljak 25.09.2017. u 11 pre podne, a zatvaraju u sredu 02.05.2018. u 16 časova. U učesničkom paketu trkač dobija aktivnu majicu. Trka nosi 5 ITRA boda za Ultra trail Mont Blanc-a (mountain ocena 7).

Prijave su kao i uvek na portalu http://trka.rs/race/134/ dok sistem za učesnički bus (45 mesta) menjamo. Novo pravilo za bukiranje i doplatu učesničkog autobusa, kako bi omogućili ozbiljnije i brže popunjavanje istog. Svako ko plati kotizaciju a želi da bude u učesničkom autobusu, na isti pozivni broj uplaćuje odmah doplatu od 1.200 dinara. Dakle isti dan kad uplaćujete kotizaciju, odmah drugom transakcijom rešavate i mesto u autobusu, svrha je – dopuna kotizacije.

Svako ko ne realizuje tu doplatu u sklopu kotizacije, neće biti na listi za autobus.

 

Svaki takmičar mora nositi startni broj na vidnom mestu, na grudima ili na pojasu, čeono. Na jakni ili na majici, ne sme ga prekriti jaknom! Gubitak startnog broja je automatska diskvalifikacija. Gubitak evidencionog kartona je takođe automatska diskvalifikacija. Preporučujemo vam plastične kesice za evidencione kartone.

Vaši startni brojevi kreću od broja 500.

Trka će nositi bodovanje u okviru Skyrunning Lige Srbije za 2018. u formatu sky ultra. Svaka trka na Ultra trailu Stare planine nosi 50% više bodova u sezoni 2018.

Preporuka za smeštaj za sve trkače na 108 km je selo Crni Vrh gde se nalazi pd Šum ali I gomila privatnih kuća, apartmana itd. Ukoliko se odlučite za smeštaj na Babinom zubu (hotel, kamp šta god), morate sami sebi obezbediti prevoz za start. Ukoliko izaberete kamp, početak juna ume da bude hladan na toj visini pa ponesite i zimsku opremu. Više informacija o smeštaju na stranici “O Staroj planini” pri dnu.

Link za praćenje prognoze – https://www.yr.no/place/Serbia/Other/Babin_Zub/long.html

Dodela nagrada: hotel Stara planina nedelja 03.jun u 10:30 kod startne / ciljne kapije. U slučaju lošeg vremena održaće se u holu hotela. Prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji dobijaju nagrade.

Prevoz za učesnike koji neće biti u našem autobusu:

Turistička organizacija Knjaževca organizuje posebne mini bus linije 01.juna u petak za sve trkače koji bi došli redovnom autobuskom linijom u Knjaževac. Dakle, u petak imate dva termina, u 14 i 19h iz centra Knjaževca. Cena je 1.000 din po osobi i imate prevoz do hotela Stara planina (Jabučko ravnište). Da bi prevoz uopšte išao mora vas biti minimum 10 po turi. Ista je organizacija i za nedelju 03.juna s tim što postoji samo jedan termin u 12h ispred hotela Stara planina. Kontakt za rezervacije Cica Svetozarević 066/5080097. Avansna uplata se realizuje na račun Komercijalne banke 205-9001018165529-44. Računajte da vam treba oko sat vremena na toj relaciji kako bi znali da organizujete svoje vreme. Autobus može stati i kod planinarskog doma Šum ako ste tamo bukirali smeštaj. Za sve koji bi delili troškove sa ljudima koji idu svojim kolima, najbolji je način da okačite objavu na našoj FB event stranici – https://www.facebook.com/events/135369377001369/?acontext=%7B%22ref%22%3A%223%22%2C%22ref_newsfeed_story_type%22%3A%22regular%22%2C%22feed_story_type%22%3A%22117%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D

Spremite se za šesto izdanje, vidimo se na Staroj planini!

Race guide Stara planina 2018